Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hantverksvetenskap

Hantverkslaboratoriet verkar med utgångspunkt från ämnesområdet kulturvård och fältet hantverksvetenskap. Kulturvård etablerades som ämne vid Göteborgs universitet 1992 och är numera ett formellt akademiskt ämne även på andra universitet och högskolor. Hantverksvetenskap inrättades med professur och doktorandtjänster 2007 på Institutionen för kulturvård. Detta saknar motsvarighet i Sverige och internationellt inom aktuella hantverksämnen.

Utvecklingen av kulturvård och hantverksvetenskap är grunden för Hantverkslaboratoriet, som härigenom försörjs med teoretiska perspektiv, hantverklig undersökningsmetodik, former för presentation och kvalitetssäkring. Genom universitetsförankringen finns direktkontakter med studenter, doktorander och forskare från olika discipliner, som kan berika laboratorieprojekten genom fallstudier i examensarbeten, magisteruppsatser, doktorsavhandlingar eller reguljära forskningsprojekt.

Hantverksforskningens frågeställningar handlar om hur praktiska erfarenheter kan fördjupa förståelsen av vår historia och glömda kunskapstraditioner. Den ställer nya frågor till byggnader, trädgårdar, landskap, material, verktyg, maskiner och utförandeprocesser.

Hantverksvetenskap är ett nytt begrepp och en ny företeelse inom akademin. Forskningen bedrivs i hantverk och genom hantverksarbete av hantverkare till skillnad från forskning om hantverk som kan genomföras av antikvarier, etnologer, historiker, arkitekter och andra traditionella akademikergrupper. I fokus står hantverkets procedurer (handlingar och överväganden) som ställs i relation till råmaterialet och eftersträvad produktkvalité och funktionalitet - det vill säga kunskap om hur människan hanterar naturen, materien och tingen genom att tillverka, vårda eller odla. I hantverksforskningen används arbetsprocesserna som metod i undersökningar och analyser och resultaten redovisas bland annat genom hantverksprodukterna.

Hantverksforskningen bedrivs i dag i olika projekt där undersökningar görs av studenter i grund- och forskarutbildningen under ledning av yrkeserfarna hantverkare. Lärare och doktorander är på olika sätt knutna till hantverksforskningen genom utvecklingsarbeten och avhandlingsprojekt.

 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2010-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?