Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att dokumentera hantverk med film

Idag möjliggör den digitala tekniken att kameran i stort sett blivit lika lättillgänglig som pennan. I princip alla som vill, kan åstadkomma en rörlig bild och lägga ut den på nätet. Detta ställer allt större krav på att medvetandegöra filmhantverket. Det är därför angeläget att definiera filmdokumentationens syfte och inriktning.

Hantverkslaboratoriet använder följande modell för att karaktärisera olika slags filmdokumentationer.

  • Personligt dokument. En skiss för den egna undersökningen som inte angår någon annan. Här krävs det inte mer av resultatet än att du själv kan tolka det.
  • Offentligt dokument. Ett bidrag till utbildning och forskning. Här krävs det att resultatet är tolkningsbart och har ett förmedlingsvärde med minsta möjliga informationsförlust. Filmdokumentationen skall ha en framtid som tillförlitligt källmaterial.
  • Kommunicerande dokument. Målet är att intressera, informera och sprida kunskap till såväl redan insatta som till en bredare allmänhet. Här krävs det ett förmedlingsvärde med en konstnärlig dimension i samspel med minsta möjliga informationsförlust.
  • En instruktionsfilm avser ett händelseförlopp, en process eller en del av den, som registreras steg för steg med målet att visa hur man gör för att nå ett visst resultat.
  • En dokumentationsfilm är en dokumentation av processen och dess resultat sätts i sitt sammanhang. Dokumentationsfilmen kan vara en skildring av miljö, historia och traditionsbärare, med eller utan intervjuer och som en passiv registrering av fakta.
  • En dokumentärfilm är en kreativ bearbetning av dokumentationen. En konstnärlig gestaltning.


Text av Anette Lykke Lundberg, klippare och dokumentärfilmare.

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2018-06-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?