Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nätverk om nordisk tjära

Trätjära har tillverkats i de nordiska länderna i mer än tusen år och är en viktig del av vårt gemensamma immateriella och materiella kulturarv. Både tjärtillverkningen och användningen av tjära kräver ingående kunskaper och erfarenheter om hantverket för att kunna fortleva. 

Nordic tar network har under åren 2017-2019 fått nätverksstöd av Nordisk kulturkontakt för att kunna anordna ett antal träffar i de tre länderna. Totalt har det blivit två seminarier per år.

Nätverksträffar 2019

Nätverksträff 5 november 2019

5 november 2019 anordnas nu en avslutande nätverksträff där vi tillsammans vill lyfta fram vad som hänt i våra nordiska länder sedan sist. Vilka erfarenheter har vi delat med varandra och gjort tillsammans mellan länderna.

Seminarierapport Nordic tar network november 2019

Nätverksträff 2-3 maj 2019

Den första träffen i nätverket under 2019 ägde rum i Ringerike vid Tyrifjorden, Norge. Temat var Stapling av tjärmilan och frågan om bristen på tjära.

Seminarierapport Nordic tar network maj 2019

Nätverksträffar 2018

Nätverksträff 8-10 oktober 2018

Den andra träffen i nätverket under 2018, "Dalbränd tjära på stavkyrkor och andra hustyper samt båtar" ägde rum 8-10 oktober i Oslo och Tønsberg i Norge.

Seminarierapport Nordic tar network 8-10 oktober 2018

Nätverksträff 4-5 juni 2018

Den första träffen i nätverket under 2018 är nu avklarad: Nordic Tar networks träff på Fölisö friluftsmuseum, Helsingfors Finland den 4-5 juni. Tack alla ni som deltog!

Seminarierapport Nordic tar network 4-5 juni 2018

Nätverksträffar 2017

Nätverksträff 23-24 oktober 2017

Resa till Saarijärvi i centrala Finland.

Seminarierapport Nordic tar Network 23-24 oktober 2017

Nätverksträff 29-30 maj 2017

Resa till Gammelgarn, Gotland.

Seminarierapport Nordic tar network 29-30 maj 2017

Bakgrund

Vid ett seminarium som anordnades av Hantverkslaboratoriet och Svenska kyrkan i januari 2016 uppstod idén att etablera ett mer bestående samarbete genom ett nätverk. Ett antal organisationer i Sverige, Norge och Finland gick samman och startade ett nätverk om nordisk trätjära, "Nordic tar network". De tre länderna har alla en lång tradition att tillverka och använda trätjära på båtar och byggnader av trä. Idag står länderna inför en liknande problematik med en låg inhemsk produktion och bristande kunskap om sambanden mellan framställningsmetoder, kvaliteter, användning och hållbarhet.

Syftet är att i nätverket dela kunskaper och utbyta erfarenheter mellan de nordiska länderna och mellan olika yrkesgrupper och kompetenser. Det nordiska nätverket ska vara öppet för hantverkare, producenter, återförsäljare, kulturmiljövårdens olika organisationer, fastighetsägare, fastighetsförvaltare, utbildningsinstanser och föreningar. Erfarenheter och kunskaper om hantverksprocesserna förknippade med framställningen av tjära och metoderna för tjärstrykning står i fokus. Målet är att bygga upp en bredare kunskapsbas hos alla involverade.

Under åren 2017-2019 har nätverket fått stöd från Nordisk kulturkontakt. Två träffar varje år är planerade att genomföras. Tanken är att göra studiebesök vid olika produktionsanläggningar, ta del av pågående eller genomförda restaureringar, diskutera metoder, historiska källor, underlagen o.s.v. I dagsläget vet vi inte om eller snarare hur traditionerna i länderna skiljer sig.

 

 

 

 

 

Seminarium om tjära i Uppsala 2016

I januari 2016 anordnade Hantverkslaboratoriet och Svenska kyrkan ett seminarium om tjära med deltagare från Norge, Finland och Sverige. Läs mer om innehållet här 

Ansökan till Nordisk kulturkontakt

Hösten 2016 beviljades ett treårigt stöd för ett nätverk om nordisk tjära. Läs ansökan med projektbeskrivning här

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2020-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?