Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nätverk för traditionell kalkframställning

2012 tog Hantverkslaboratoriet initiativet till en träff med de aktörer i Sverige och Norge som har erfarenhet av hantverksmässig kalkframställning eller praktiskt utvecklingsarbete inom historiska kalkputser. Resultatet av träffen blev bland annat att ett nätverk bildades. 

Syftet med seminariet i mars 2012 var att sprida kunskap och utveckla kontakter mellan de aktörer som jobbar med utveckling av historiskt riktiga kalkbruk. Seminariet lockade representanter från Nidarosdomens Restaureringsarbeider, Röros museum, Byggnadshyttan på Gotland, Buttle Kalk AB, Högskolan på Gotland, samt projekten Jämtländsk byggnadskalk och Skånsk kalk.

De olika deltagarna presenterade sina verksamheter och projekt och fick sedan en mer ingående presentation av det utvecklingsarbete som har bedrivits inom institutionen för kulturvård. Seminariet avslutades med en praktisk workshop där alla fick vara med och släcka packsten på murgården.

Hantverkslaboratoriets hantverksexpert inom murområdet, Jonny Eriksson, har varit engagerad i framställning av byggnadskalk från Kinnekulle sedan 2000-talets början. Jonny Eriksson är doktorand på institutionen för kulturvård och lektor på bygghantverksprogrammet. Erfarenheterna från kalkframställningen på Kinnekulle publicerades 2012 i en rapport (läs mer om projektet). Hantverkslaboratoriet har också varit engagerade i projektet Jämtländsk byggnadskalk som drivs av Härnösands stift samt i projektet Skånsk kalk. Inom båda projekten har lokal kalk fraktats från Jämtland och Skåne och provbränts i den stationära kalkugnen i Mariestad.

Jonny Eriksson lade den 25 februari 2015 fram sin licentiatuppsats "Bruk av kalk och sand ur ett hantverkligt perspektiv" i Mariestad. Du kan ladda ned uppsatsen på gupea gupea_2077_38155_2.pdf

 

Kontaktinformation

Henrik Larsson

Telefon:
070-529 99 41

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2015-02-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?