Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stavspånkurs i Ingatorp

Den 23-24 april 2014 genomfördes en tvådagars workshop i stavstpåntillverkning vid kyrkan i Ingatorp i Småland. På kyrkogården står en timrad bod som antagligen fungerat som en tiondebod. I mitten av 2000-talet upptäcktes att boden måste vara av hög ålder eftersom den hade karakteristiska huggspår som normalt kan dateras till högmedeltiden. Det gjordes en dendrokronologisk undersökning och det visade sig att timret i boden är fällt mellan 1219 och 1239. Byggnaden är alltså den äldsta hittills kända profana bygganden i Sverige. 

Nu pågår en restaurering av byggnaden och kursen i att tillverka stavspån var en del i restaureringen. Syftet med kursen var att deltagarna skulle få kunskap om kvalitet i materialval, tillverkning och läggning samt skadebilder på stavspån. Alla fick instruktioner i hur man gör stavspån och på kyrkbacken tillverkades sedan av varje deltagare en mängd stavspån med yxa. Dessa ska användas vid restaureringen av kyrkbodens tak.

Det praktiska arbetet varvades med föreläsningar och de powerpoint som visades kan ni ta del av här nedan. 

Spån - ett historiskt material

Kvalitetssäkring av stavspån

Restaureringsprinciper

Restaureringshistoria och Ingatorpsboden

Dokumentationsfilm

Kursdeltagarna hugger kyrkspån
Kursdeltagarna hugger kyrkspån
Den timrade tiondeboden vid Ingatorps kyrka
Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2014-05-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?