Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Seminarium om Mattmars kyrkas spåntak

Den 16 september 2015 genomfördes ett seminarium om taket och kyrkspånen på Mattmars kyrka i västra Jämtland. Seminariet anordnades med anledning av de nya rönen om spåntakets höga ålder. Det lades om senast 1825 i sin helhet och efter det har endast begränsade byten av spån gjorts på taket. Spåntak med sådan hög ålder är relativt ovanligt idag, vanligtvis finns endast delar av takfall kvar på klockstaplar och torn.

I Mattmar har noggranna undersökningar av taket inletts för att få kunskap om varför detta tak har hållt så länge. Det har visat sig att spånen i princip endast består av kärnfura, de har väldigt täta årsringar och de är hyvlade på samtliga sidor d.v.s. både på flatsidorna och kanterna. Skadorna varierar beroende på väderstreck. På södra sidan av långhuset är spånen kraftigt urgröpta av solen medan de på norra sidan istället uppvisar en del rötskador. Här har spånen inte torkat ut lika snabbt som på södra sidan.

Vid seminariet gjordes flera presentationer och från byggnadsställning kunde takets spån på nära håll undersökas. Powerpoints från presentationerna finner du nedan.

PROGRAM

Mattmars kyrkas historia - Björn Olofsson

Kyrkspån, ett historiskt material - Christina Persson

Undersökningar och restaureringar av både kluvna, sågade och hyvlade spån på kyrkorna i Röros, Kvikne, Tynset och Bardu i Norge - Kolbjörn Vegar Os

Dokumentationen och restaureringen av kyrkboden i Ingatorp, ett lyckat exempel - Karl-Magnus Melin

Några idéer om upplägg av en restaurering - David Pettersson

SAMMANFATTNING AV SEMINARIUM

 

Vid seminariet undersöktes spåntaket på södra sidan av koret från byggnadsställning
Närbild av spån på långhusets norra sida
Närbild på spån på korets södra sida
Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2016-01-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://craftlab.gu.se/kunskapsbank/seminarier/mattmar-kyrkas-stavspan-seminarium/
Utskriftsdatum: 2019-12-12