Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
BICCS ger plats för hantverksvetenskaplig forskning på ett otraditionellt sätt

Nyhet: 2019-12-10

Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS20202) är en ny hantverksvetenskaplig konferens som ges i Mariestad i september 2020. Konferensen ska visa på den bredd som finns inom hantverksforskning, gällande ämnen, material och metoder samt öppna upp för nya sätt att kommunicera forskning.

– Det som skiljer BICC från andra konferenser är att vi ger plats för otraditionella former av forskningskommunikation genom att forskare kan lämna in bidrag för vetenskaplig granskning, inte bara genom traditionella skriftliga papers, utan också som till exempel filmer och spel, säger Gunnar Almevik, vetenskaplig ledare på Hantverkslaboratoriet och forskare på institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

Arrangörerna till konferensen ser att hantverksvetenskap behöver multimodala medier för att verkligen få fram forskningens innehåll och kvalitet eftersom materialitet, ljud och rörelse ofta är viktiga inslag i forskningens metodik och empiri. På plats under konferensen kommer forskare att kunna presentera utställningar och demonstrationer som kommer att filmas för att på så sätt skapa en publikation som inte är beroende av att vara just där och då.

Kreativitet med standardiserade format

Konstnärlig forskning har sedan länge arbetat kreativt med olika medier för att kommunicera sin forskning.

– Ett problem som jag ser det är att dessa sätt att förmedla saknar standardiserade format, jämförbarhet och avgränsning. Vi är intresserade av nya sätt att kommunicera hantverksvetenskapliga arbeten, men vi vill ansluta oss till allmänna krav på vetenskap. Det måste finnas en forskningsfråga. Den som tar del av forskningen oavsett medium måste kunna förstå hur forskningen har gått till, säger Gunnar Almevik

– Vi tänker oss konkret att en ”filmartikel” inte får vara längre än 20–30 minuter, vilket är tiden för presentation av ett vetenskapligt paper på en konferens. Den ska innehålla all information som krävs för att utläsa hur forskningen har gått tillväga, i vilken forskningskontext och med vilka referenser.

Komplement till Byggnadsvårdens konvent

Sedan 2013 är Hantverkslaboratoriet med och arrangerar Byggnadsvårdens konvent. Senast i september i år då 550 professionella utövare deltog i ett program med över 100 olika föredrag, seminarier och workshops. Konventet arrangeras vartannat år och tanken är att BICCS ska bli ett komplement de år då konventet inte är. Byggnadsvårdens konvent har fokus på kulturmiljövården i Sverige. BICCS kommer ha fokus på hantverksvetenskaplig forskning och vill nå en internationell publik.

– Vi hopps på att BICCS precis som byggnadsvårdens konvent ska bli ett återkommande evenemang och på sikt en institution i branschen, säger Gunnar Almevik.

Fakta

BICCS2020 arrangeras i samarbete med Centrum för digital humaniora och äger rum 22–24 september 2020 i Mariestad.
En av huvudtalarna kommer att vara Tim Ingold, Emeritus Professor inom Socialantropologi på University of Aberdeen.

Arrangörsgrupp:

Tina Westerlund, verksamhetsledare på Hantverkslaboratoriet och lektor på institutionen för kulturvård
Camilla Groth, postdoc i hantverksvetenskap vid institutionen för kulturvård
Gunnar Almevik, forskare på institutionen för kulturvård, professor och vetenskaplig ledare på Hantverkslaboratoriet

För mer information se konferensens webbsida

 

 

AV:

Artikeln publicerades först på: conservation.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-06-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?