Grässkriften nominerad till årets trädgårdsbok vid trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar

Nyhet: 2018-03-28

Torsdagen den 22 mars, första dagen på trädgårdsmässan, fyllde vi programmet på ett av halvdagsseminarierna riktade till yrkesodlare. Det var andra året i rad som vi presenterade resultat och berättade om aktiviteter i KMV-projektet Utvecklande skötsel i kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar.

Detta projekt har varit Hantverkslaboratoriets stora trädgårdssatsning under 2015-2017, i samarbete med Riksantikvarieämbetet (RAÄ) och Länsstyrelsen. I år berättade vi om skötsel av lövbärande häckar, granhäckar och prydnadsplanteringar. Förra året tog vi upp skötsel av gräsytor, grusgångar och äldre fruktträd.

Konferens på Skansen

Dessa seminarier anordnades av Fritidsodlingens riksorganisation (FOR). Vi stod för programinnehållet men samverkade med Swedish Society of Public Parks and Gardens (SSPPG) för att marknadsföra seminariet. Hantverkslaboratoriet kommer även att samverka med RAÄ och SSPPG i höst för att arrangera en konferens på Skansen den 18 oktober.

Syftet med konferensen är att med det Europeiska kulturarvsåret 2018 som utgångspunkt samla beslutsfattare, myndigheter, utbildningsväsendet och branschföreträdare. Där vi vill lyfta frågor om framtidens parker och trädgårdar samt deras roll i samhällsutvecklingen och för den gröna besöksnäringen. Så boka in 18 oktober i kalendern redan nu, mer information kommer under sommaren.

Grässkriften nominerad till årets trädgårdsbok

Som ett resultat av projektet har vi författat några skrifter. Den om gräs publicerades i höstas och vilken dag som helst ska även den om grusskötsel och den om skötsel av lövbärande häckar publiceras. Under mässans dag fick vi ett positivt besked om att Grässkriften har blivit nominerad av Stockholms Gartnersällskap till årets trädgårdsbok.

Artikeln publicerades först på: conservation.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-03-24