Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En hotad tradition

Nyhet: 2012-11-20

Traditionen att bygga timmerhus hotas av kraven på energieffektivitet. Vid ett seminarium på Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet diskuteras den svenska timmerhustraditionens framtid och om den timrade stugan spelat ut sin roll.

Kulturarv ställs mot klimatmål när nytimrade hus av traditionellt snitt byggs.

Boverket ställer krav på en byggnads energiprestanda som ett timrat hus har svårt att uppfylla. Kraven tar utgångspunkt i EU´s direktiv som syftar till att effektivisera vår energianvändning och minska utsläppen av klimatpåverkade växthusgaser.

Är den röda stugan hållbar?

Vid ett seminarium i Mariestad om framtiden för den svenska timmerhustraditionen diskuteras frågan om den timrade stugan spelat ut sin roll. På seminariet lyfts debatten om vad hållbart byggande är. Det finns forskning och beräkningar som visar att timmerhuset med sina massiva träväggar på olika sätt kan räknas som klimatsmarta.

Traditionellt hantverk är kulturarv

Sverige har skrivit på EU-konventionen att skydda det immateriella kulturarvet. Det traditionella hantverkskunnandet är i högsta grad ett hotat kulturarv och syftet med seminariet är att föra upp värdekonflikten och det nya hotet mot timmerhustraditionen på bordet.

Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet arrangerar tillsammans med Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Svenska timmerhusföreningen seminariet i Mariestad den 21 november.

Plats och tid: Mariestad, Trädgårdens skola, onsdagen den 21 nov kl. 10.00-16.00

Program se länken: www.craftlab.gu.se

Kontakt: Christina Persson, christina.persson@conservation.gu.se, 0766-229 300

Foto: Anna Johansson


 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-06-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?