Nyheter

• Nytt projekt om skötsel av historiska trädgårdar - nu inriktat mot mindre anläggningar

[2020-03-18] Skötsel av historiska trädgårdar i det mindre formatet står i centrum för ett nytt projekt vid Hantverkslaboratoriet. Projektet Kunskap som växer: Verktyg för dokumentation och kunskapsspridning inom gröna kulturmiljöer är tänkt att pågå i tre år. Det finansieras av Riksantikvarieämbetet via Länsstyrelsen Dalarna.

• Skötsel av kulturlandskapet - start för nytt projekt

[2020-03-18] Att sköta och utveckla ett kulturlandskap kräver praktisk kunskap. Om den sortens kunskap - ofta lokalt anpassad och förankrad - handlar ett nytt treårigt projekt vid Hantverkslaboratoriet.

• Vi avvaktar med alla planerade kurser och seminarier under våren

[2020-03-16] Hantverkslaboratoriet har beslutat avvakta med alla planerade kurser och seminarier under våren. Detta på grund av avanmälningar och osäkerhet i samband med coronasmittan. Vi återkommer med mer information när läget stabiliserats. Har du frågor är du välkommen att kontakta Hantverkslaboratoriet via e-post: craftlab@conservation.gu.se

• Tina Westerlund medverkar i Nordegren & Epstein i P1

[2019-12-13] 11 december medverkade Tina Westerlund, från institutionen för Kulturvård och Hantverkslaboratoriet, i Nordengren & Epstein i P1 och pratade om granhäckar.

• BICCS ger plats för hantverksvetenskaplig forskning på ett otraditionellt sätt

[2019-12-10] Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS20202) är en ny hantverksvetenskaplig konferens som ges i Mariestad i september 2020. Konferensen ska visa på den bredd som finns inom hantverksforskning, gällande ämnen, material och metoder samt öppna upp för nya sätt att kommunicera forskning.

• Tre nya gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet

[2019-12-09] Nu är det klart vilka som blir 2020 års gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet. Jokum Lind Jensen, kommer att arbeta med projektet Det dekorativa rokokosmidet i Sverige, Miriam Korn med Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning och Michael Andersén med Stråtak ¿ hur kan vi bevara våra bästa tak.

• Södra Råda kyrka snart återuppbyggd

[2019-12-02] Det forskningsbetonade arbetet med att återskapa Södra Råda träkyrka från 1310-talet är nu inne i slutfasen. Under året startade ett projekt med målsättning att nå fram till ¿Färdig kyrka¿ år 2021. Den återuppbyggda kyrkan kommer snart att ha väggar, tak och golv.

• Rapport från senaste trädgårdsmästarkonferensen

[2019-11-28] I oktober samlades ett 40-tal trädgårdsmästare, verksamma i kulturhistoriska miljöer i olika delar av Sverige, till konferens i Mariestad.

• Ny skrift om granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse

[2019-11-20] Gran har klippts som häck för att skapa rum i parker och trädgårdar i Sverige sedan flera hundra år tillbaka. En ny skrift fokuserar på granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse.

• Rapport från "Framtidens parker och trädgårdar - hur utvecklar vi det gröna kulturarvet?"

[2019-09-09] Hösten 2018 arrangerades konferensen "Framtidens parker och trädgårdar ¿ hur utvecklar vi det gröna kulturarvet?". Nu kan du läsa rapporten från konferensen.