Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klyvning av golvplank

Utbildning

Sedan 20017 pågår ett forsknings och rekonstruktionprojekt för att lära mer om det medeltida trähantverket och samtidigt rekonstruera Södra Råda. Under 2018 så byggs tak över koret och stora delar av långhuset kommer att timras färdigt. Fram till idag har ca 50 brädor till innertak och yttertak med medeltida metoder klyvts och huggits fram av projektets timmerhantverkare. Det har gett nya insikter och kunskaper om hur brädor och plankor kan ha tillverkats under medeltiden.

Vi bjuder härmed in intresserade hantverkare att delta i en 2-dagars kurs i Södra Råda. Arbetet sker vid skogskanten ned mot sjön Skagern. Deltagarna arbetar i par med en stock som bereds och klyvs och därefter huggs till färdiga golvbrädor. De färdiga golvbrädorna kommer 2019 att läggas in i Långhuset.

Handledare på kursen är Daniel Eriksson, Karlskoga och Bengt Bygdén, Hova. Båda verksamma i projektet sedan 2008 och 2007.

Datum & tid: 2018-04-20

Kategorier: Kulturvård

Arrangör: Södra Råda Akademien, Hantverkslaboratoriet

Evenemangslänk: Läs mer om Klyvning av golvplank

Ytterligare information:
Klyvkurs 2.pdf

Kontaktperson: Bengt Bygdén

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2016-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?