Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Seminarium om skiffertak

5 OKTOBER 2017

Skiffertaken är spridda över Sverige men har en starkare koncentration till de områden där skifferbrytning har förekommit. I Värmland, Västra Götaland och Bergslagen finns skiffertak i högre grad på bostadshus och uthus, medan det i hela landet också är vanligt på kyrkor och andra officiella byggnader. Karlstads stift och Hantverkslaboratoriet har i två olika projekt undersökt skiffertaken ur olika aspekter. 

Hantverkslaboratoriet har i projektet om traditionella takmaterial gjort fördjupande undersökningar om skiffertak genom intervjuer med skiffertakläggare samt sammanställningar av undersökningar och erfarenheter från restaureringsprojekt. Projektets resultat bearbetas under hösten i en skrift. 

Karlstads stift har under 2015-2016 dokumenterat och skadebesiktat skiffertak i stiftets kyrkomiljöer där kyrkobyggnaden har skiffertäckning. Av stiftets 175 kyrkor har 100 kyrkor skiffertak. Resultat och erfarenheter finns sammanställda och presenterade i en rapport. 

Vid seminariet i Säffle kyrka och församlingshem presenteras projekten och under eftermiddagen görs ett studiebesök vid restaureringen av taket på Bro kyrka. 

LADDA NED PROGRAMMET HÄR>>

Anmälan sker via följande länk >>

 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2017-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?