Utvecklande skötsel i kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar

Projektet ”Utvecklande skötsel i kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar” pågick under åren 2015-2017 och syftade till erfarenhetsutbyte och ökad kunskap kring vård av historiska parker och trädgårdar, med fokus på antikvariska ställningstaganden och skötselmetoder som tillvaratar de historiska trädgårdarnas kulturvärden. Projektet finansierades med medel från kulturmiljövårdsanslaget (bidrag till kulturmiljövård).

De tillämpningsområden som undersöktes i projektet var gräs, grus, häckar, fruktträd och prydnadsplanteringar. De trädgårdar som använts som laboratorier för skötselförsök i projektet är Tycho Brahemuseets trädgård på Ven från 1500-talet, Gunnebo slott och Stabergs bergsmansgård från 1700-talet samt Fredriksdals friluftsmuseum, Julita gård och Mårbacka minnesgård som alla tre speglar tidigt 1900-tal.

Som ett resultat av projektet finns ett antal skrifter publicerade i Riksantikvarieämbetets serie ”Skötsel av historiska trädgårdar”. Skrifterna finns att ladda hem som pdf samt i tryckt version via ”print on demand”. Se länkar längre ned på sidan.

Resultaten från projektet har även presenterats på mässan "Nordiska trädgårdar" i Stockholm 2017 och 2018.

Skötsel av historiska trädgårdar : Grusgångar

Lundberg, Daniel; Seiler, Joakim