Drömmen om den historiskt korrekta gräsmattan

Ett gästhantverkarprojekt av Joakim Seiler 2012

Joakim Seiler är chefsträdgårdsmästare på Gunnebo slott och trädgårdar. Under 2012 genomförde han ett gästhantverkarprojekt på Hantverkslaboratoriet.

På 1700-talsanläggningen Gunnebo slott har under de senaste 15 åren ett återuppbyggnadsprojekt pågått. Flera rekonstruktioner, där hantverket har varit en central del, har genomförts. I den dagliga driften har också övning och lärande om historiska hantverk haft en medveten inriktning.

I sitt gästhantverkarprojekt undersökte Joakim hantverket kring grässkötsel innan gräsklipparen uppfanns på 1830-talet. På 1700-talet användes lie, saxar och betesdjur för att sköta gräsytor och ängar. I projektet belystes lien som redskap för grässkötsel. Även en jämförande studie mellan skötsel med lie, handgräsklippare och motordriven rotorklippare har genomförts. Frågor om lien som effektivt redskap och dess relevans som arbetsredskap idag har varit i fokus.

En rapport som beskriver gästhantverkarprojektet ingår i boken Hantverksvetenskap som du hittar här:

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2018-11-27