Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Drömmen om den historiskt korrekta gräsmattan

Ett gästhantverkarprojekt av Joakim Seiler 2012

Joakim Seiler är chefsträdgårdsmästare på Gunnebo slott och trädgårdar. Under 2012 genomförde han ett gästhantverkarprojekt på Hantverkslaboratoriet. 

På 1700-talsanläggningen Gunnebo slott har under de senaste 15 åren ett återuppbyggnadsprojekt pågått. Flera rekonstruktioner, där hantverket har varit en central del, har genomförts. I den dagliga driften är också övning och lärande om historiska hantverk en medveten inriktning.

I sitt gästhantverkarprojekt undersöker Joakim hantverket kring grässkötsel innan gräsklipparen uppfanns på 1830-talet. På 1700-talet användes lie, saxar och betesdjur för att sköta gräsytor och ängar. I projektet kommer lien som redskap för grässkötsel belysas. En jämförande studie mellan skötsel med lie, handgräsklippare och motordriven rotorklippare kommer att göras. Frågor om lien som effektivt redskap och dess relevans som arbetsredskap idag kommer att stå i fokus.

Den 20 mars 2014 lades Joakim Seilers rapport fram för ventilering på Hantverkslaboratoriet. Rapporten är slutgiltigt på väg att sammanställas efter det. 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2015-05-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?