Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rekonstruktionen av Södra Råda kyrka

Den timrade träkyrkan i Södra Råda var främst känd för sina interiörmålningar. De höggotiska målningarna i koret daterades till 1323 genom en inskrift. Målningarna i långhusets tak och väggar målades av mäster Amund 1494. Dendrokronologiska prover tagna i timret visade att byggnaden uppfördes lite efter år 1300.

Södra Råda gamla kyrka var en museikyrka som ägdes och förvaltades av staten genom Riksantikvarieämbetets försorg. Det var vitterhetsakademin som grep in och räddade kyrkan från rivning på 1850-talet när församlingen byggde en ny kyrka. När Södra Råda gamla kyrka brann ned 2001 tog Riksantikvarieämbetet beslut om att återuppbygga kyrkan. Ett viktigt syfte var att använda rekonstruktionen som ett pedagogiskt exempel för att skapa nytt hantverkskunnande och kunskap om vår medeltida historia. Totalt gjordes mellan åren 2002 och 2007 13 stycken förundersökningar där alla centrala byggnadstekniska frågor inför rekonstruktionen prövades. Arkeologiska utgrävningar utfördes också på kyrkplatsen.

Rekonstruktionsprojektet har organiserats som ett nationellt nätverksprojekt för erfarna hantverkare. 2007 lades grund och syllvarv till den nya kyrkan. Sedan dess har rekonstruktionsarbetet pågått och planeras vara klart 2018. Hantverkarna som arbetar med rekonstruktionen bildade 2011 den ideella föreningen Södra Råda akademien. 

Det är insamlingsstiftelsen Södra Råda gamla kyrkplats som äger och förvaltar kyrkplatsen. Stiftelsen är bildad av Gullspångs kommun i samverkan med Västra Götalandsregionen och Riksantikvarieämbetet.

Institutionen för kulturvård (tidigare Dacapo hantverksskola) har på olika sätt varit inblandade i rekonstruktionsprojektet sedan beslutet togs att kyrkan skulle rekonstrueras. Hantverkslaboratoriet planerar och leder tillsammans med Södra Råda akademien rekonstruktionsarbetet idag.

 

Läs mer om rekonstruktionsprojektet på www.sodrarada.se

 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2014-01-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?