Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Historiskt träbyggnadshantverk är hållbart! En undersökning av energieffektivisering vid hantverksmässigt stolpverksbygge.

Historiska träbyggnadsmetoder är ofta mycket skonsamma för miljön och klimatet, något som sällan framhålls i klimatdebatten idag. Istället handlar klimatsmart byggande framförallt om hur tjock isolering man ska använda eller hur man ska styra ventilationen effektivt. Det finns mycket lite forskning gjord om hur mycket energi som kan sparas genom att bygga med lokala material, och genom att använda energisnåla arbetsmetoder och konstruktionstyper.

Ulrik Hjort Lassen, phD Carpenter, har i projektet ”Historiskt träbyggnadshantverk är hållbart! En undersökning av energieffektivisering vid hantverksmässigt stolpverksbygge” studerat hur man kan bygga energisnålt genom att utnyttja historiska metoder kring material, konstruktioner och hantverkskunnande.

Fokus har legat på stolpverkskonstruktioner och de olika momenten i tillverkningsprocessen har granskats avseende energiåtgång och miljöpåverkan. I projektet har perspektiv på hur man väljer lösning utifrån ett hantverksmässigt sätt att se på en konstruktion lyfts fram. Projektet har inte syftat till att i exakta tal presentera vad skillnaden är mellan att bygga historiskt och konventionellt. I ett flertal av delarna i projektet är det tydligt att det sparas energi eftersom handverktyg används i stället för elverktyg, och att användningen av lokalproducerat timmer i stället för industriellt tillverkat virke besparar klimatet två till tre transportsträckor med lastbil och en energikrävande torkningsprocess. Att ta fram den specifika CO2-besparing för denna byggmetod kan ses som ett fält för framtida forskningsinsatser.

Projektets resultat presenteras här i sina fyra delar:

  • en ppt-presentation där de olika undersökningarna och koncepten visas och diskuteras. Denna ppt-presentation vill ingå i utbildningen av byggnadshantverkare i Mariestad och vill också kunna användas i andra sammanhang vid andra institutioner och utbildningar.
  • en handledning i att bygga en takstol av odimensionerat virke med enkla handverktyg med schematiska bilder och kortfattade beskrivningar.
  • en kunskapssammanställning där litteraturen har grupperats och där det finns korta beskrivningar av i vilken grad den beskrivna texten förhåller sig till hållbart bygge.
  • ett frågeschema med 36 frågor, samt svar från några av deltagarna i undersökningen, där ämnen som hållbarhet, material, underhåll, isolering, restaurering och kunskapsutbyte diskuteras.

Projektet bygger vidare på delar av Ulrik Hjort Lassens doktorsavhandling The Invisible Tools of a Timber Framer som publicerades vid institutionen för Kulturvård 2014, och som ger en översikt över historiska påritnings- och layoutmetoder av timmer i stolpverk (https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/35598).

Projektet har genomförts med stöd av Göteborgs universitets klimatfond.

 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2017-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?