Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att hyvla svängt - konkavt, konvext och i båge.

Gästhantverkarprojekt av Olof Appelgren 2015 och 2017
 

Svängda profiler. Gästhantverkarprojekt 2015
Olof Appelgren är snickare på Skansen. I gästhantverkarprojektet ”Svängda profiler på Tottieska gården” utforskade han hur man gjort för att hyvla profiler i konkava former samt i båge.

Utgångspunkten var att kopiera snickerierna från 1770-talet på Tottieska gården på Skansen. Arbetet ingick i ett större utvecklingsprojekt, där bland annat snickerierna till tre rum skulle kopieras och nytillverkas med handverktyg.

De svängda delarna hörde till fönstersnickerierna och bestod av ett svängt fönsterfoder samt ett konkavt ramverk inne i fönstersmygen. Svårigheten med att hyvla svängt är att man ohjälpligt vid en viss punkt hamnar i motträ, med urslag och ojämnheter som följd. På originalen syntes ingenting av den typen av problem, de som gjort originalsnickerierna borde alltså ha haft en metod som eliminerade riskerna för urslag, även vid hyvling i motträ. Detta var utgångspunkten som Olof utgick från i sina laborationer.

Arbetet redovisades på ett seminarium 2016 ”Specialsnickerier med handverktyg”, dokumenterades i en film samt i text och bild. Filmen heter "Handhyvlade svängda profiler - ett gästhantverkarprojekt" och finns att se på Youtube.


Att hyvla svängt – konvexa profiler. Gästhantverkarprojekt 2017.
I arbetet med de svängda profilerna på Tottieska gården uppstod nästa frågeställning; hur gör man för att hyvla konvext? Under 1700-talets andra hälft finns flera exempel på dörrblad som är välvda, ibland med profileringen i ramverken i konvex form, ibland i konkav form.

I urvalet av ansökningar för gästhantverkarprojekt 2017 prioriterades Olof Appelgrens ansökan ”Att hyvla svängt – konvexa profiler”. Utgångspunkten för Olof Appelgren gästhantverkarstipendium 2017 är ett antal skåpdörrar från andra halvan av 1700-talet med profileringen på den konvexa sidan. Skåpdörrarna tillhörde en inredning på Ragvaldsgatan i Stockholm. Fastigheten revs på 1930-talet och samlades in av Stockholms stadsmuseum. Detta gästhantverkarprojekt gör Olof Appelgren i sitt eget företag.

Arbetet kommer att redovisas som en aktivitet under Byggnadsvårdens konvent 2017 samt även som ett kurskoncept för Hantverkslaboratoriets kursverksamhet för yrkesverksamma hantverkare.

De båda gästhantverkarprojekten ska sammanställas och publiceras i tryckt form.

Under arbetet med sina gästhantverkarprojekt redovisar Olof Appelgren frågeställningar och tankegångar i sin blogg https://olofappelgren.wordpress.com/bloggen/

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2018-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?