Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Regionala timmertraditioner

Projektet Regionala timmertraditioner består av två delar. Regionala timmertraditioner (2012-2014) syftade till att identifiera, analysera och dokumentera ett urval särpräglade svenska timmerhantverkstraditioner från norr till söder. Undersökningen tog utgångspunkt i tidigare byggnadsforskning men framförallt i levande hantverkskunskaper. Målet var att ta fram kunskapsunderlag riktad till kulturmiljövården, timmerutbildningar och lärlingssituationer. Avsikten var att ge förståelse för timringsteknikens både särskiljande och gemensamma kunskapsinnehåll.

Arbetet med De nordsvenska timmerhusens konstruktion har gått ut på att bearbeta, komplettera och sammanställa tidigare (1999-2002) genomförda undersökningar av timmerbyggnader i de fem nordsvenska länen. Undersökningarna gjordes i ett projekt för nätverket Nordsvenskt träbyggande och syftade till att ta fram kunskapsunderlag för kulturhistoriska och tekniska bedömningar vid vård och restaurering av traditionella nordsvenska timmerbyggnader.

De två projekten har nu sammanställts i skriften Timmerbyggnader: Tematiska undersökningar av traditionella timringsmetoder med Göran Andersson som författare. Göran arbetar som universitetslektor och studierektor vid Institutionen för Kulturvård i Mariestad och Göteborg.  Innehållsförteckningen.

Den tryckta skriften går att beställa från Hantverkslaboratoriet för 250 kr. Mejla din beställning genom att ange antal böcker du vill beställa samt namn, adress och organisationsnummer till craftlab@conservation.gu.se

Det är även möjligt att själv skriva ut skriften Timmerbyggnader via länken http://hdl.handle.net/2077/41561.
 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2016-02-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?