Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kallmurade naturstenskonstruktioner

Vård och restaurering av kallmurade konstruktioner i natursten berör både kulturmiljövården, naturvården och länsstyrelsernas arbete med landsbygdsutveckling. Det är en kunskap som även efterfrågas av privata fastighetsägare och som uppfattas som svag eller hotad. Det finns brister i kunskapen att både beställa och att utföra restaureringar av stengrunder, stentrappor, jordkällare, stenvalvsbroar, naturstensmurar och stengärdesgårdar.

Under 2012-2013 beviljades Hantverkslaboratoriet kulturmiljövårdsanslag från länsstyrelsen i Örebro län för att genomföra projektet Kallmurade naturstenskonstruktioner. Projektledare Joakim Lilja är lärare i landskapsvård på institutionen för kulturvård. Projektet är förlängt och kommer att slutredovisas 2015. Projektrapporten kommer att läggas ut här så snart den är färdig. 

Projektets syften är att

  • ta fram manualer för vanligt förekommande arbeten med naturstenskonstruktioner inom kulturmiljövården. 
  • producera kunskapsunderlag för beställare av stenarbeten i park- och trädgårdsanläggningar, kulturlandskap och för kulturhistoriskt värdefulla miljöer.
  • utveckla kurser för kallmurskonstruktioner i natursten för både utförare och beställare.

 

 

Skrift om jordkällare

Skriften Ta hand om din jordkällare kan du ladda ned eller beställa från länsstyrelsen i Västra Götalands läns hemsida, följ länk >>

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2015-05-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?