Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Smeden och stenen

Gästhantverkarprojekt av Sven Börjesson 2012

Smidesmästare Sven Börjesson har under 2012 genomfört ett gästhantverkarprojekt på Hantverkslaboratoriet. Sven har i snart 30 år varit verksam som verktygssmed inom stenindustrin. Här finns en stor brist på hantverkare som kan använda äldre tekniker. Men det finns även brist på kunskap om vilka traditionella verktyg som användes i den traditionella stenbearbetningen.

I fokus för projektet står verktygen som tillverkades av smeden och användes av stenhuggaren. Hur såg verktygen ut, hur tillverkades de, vilka verktyg krävdes för olika stenhuggeritekniker?

Inventeringar och intervjuer har genomförts och sedan har olika stenhuggarverktyg tillverkats av Sven i smedjan. Alla processer har filmats och projektets slutprodukt är en film som finns tillgänglig elektroniskt i Göteborgs universitets elektroniska databas. Följ länk >>

Projektet slutredovisades den 27 maj 2013 under ett seminarium på Gerlesborg.

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2015-05-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?