Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Medeltida spiksmide

Gästhantverkarprojekt av Mattias Helje 2015. 

Utgångspunkt för Mattias Heljes gästhantverkarprojekt är att en spik är ett byggnadsmaterial som kan ge värdefull information om både en byggnads och om byggandets historia. Genom att studera en historisk spik går det att få information dåtidens smidesteknik, om järnet som material och järnframställningsprocessen. En fördjupad kunskap om olika spiktyper och deras användning under olika tider kan bidra till att sortera en byggnads historiska lager. 

Mattias har i projektet tagit utgångpunkt i de spikar som samlades upp i brandresterna efter branden av Södra Råda gamla kyrka. Många hundra kilo spik låg osorterade huller om buller i plastpåsar och kartonger, ofta med en kort notering om vart spiken samlats upp vid den arkeologiska utgrävningen. Norr om kyrkan, längs södra väggen o.s.v.

Mattias har sorterat all spik och delat in dem i en kronologi. En hel del smidda spikar har tolkats komma från kyrkans byggnadstid medan andra smidda spikar är yngre. Den maskingjorda klippspiken och trådspiken har inte undersökts närmare. 

Med anledning av den pågående rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka har projektet kommit att koncentreras kring en undersökning av de medeltida spikarna. Kyrkan ska uppföras på samma sätt som den ursprungligen byggdes i början av 1300-talet. Vilka typer av spik användes vid byggandet, hur har de använts, hur är de framställda? Mattias har hittat två huvudsakliga varianter av spik som användes vid kyrkans byggande. En spik med ett huvud som innehåller mycket material och som finns i många olika längder, och en spik som har ett betydligt nättare huvud. 

Slutrapport och seminarium 

Den 14 oktober 2016 anordnade Hantverkslaboratoriet ett seminarium då Mattias presenterade sitt projekt och sin slutrapport. Vid seminariet medverkade också smidesstudenter från Sätergläntan och redovisade ett projektarbete om smide av spik efter Mattias förebild.

Slutrapport Medeltida byggnadsspik >>

Seminariets program finns här>>

 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2017-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?