Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vattenglas- och silikatfärg

Gästhantverkarprojekt av Arja Källbom 2013

Vattenglas är ett flytande silikat som framställs genom att smälta kvarts med pottaska eller soda. Det kan liknas vid ett flytande mineral. Vattenglas har många användningsområden, bland annat kan man av kalivattenglas (kaliumsilikat) göra färg. Färgtypen industrialiserades i slutet av 1800-talet men upptäcktes redan på 1500-talet. 

Arja Källbom har i sitt gästhantverkarprojekt undersökt materialet vattenglas med tonvikt på dess användning i färger. Studien omfattar genomgång av litteratur, intervjuer, studiebesök och praktiskt arbete. I rapporten finns grundlig information om framställning, egenskaper och användningsområden hos vattenglasfärger. Skillnaden mellan de två huvudtyperna av silikatfärg, enkomponents- och tvåkomponentsfärger, definieras och beskrivs. 

Publikationen finns att ladda ned som e-bok på Göteborgs universitets elektroniska publikationer GUPEA; http://hdl.handle.net/2077/38576
 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2015-06-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?