Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Traditionella takmaterial

Projektet Traditionella takmaterial omfattar kunskapsförmedlande insatser med utgångspunkt i de takprojekt som Hantverkslaboratoriet genomfört om stickspån, stavspån och tjära. Det innehåller också framtagande av ytterligare fördjupade kunskapsunderlag och kunskapsförmedling om skiffertak, understrukna tegeltak, vanliga tegeltak, nävertak och undertak. Syftet är att genom sammanställningar av undersökningar, forskningsresultat och erfarenheter från restaureringsprojekt bearbeta och sprida kunskap om traditionella takmaterial på kulturhistoriska byggnader.

Det går varje år åt mycket resurser inom kulturmiljövården för att göra omläggningar och reparationer på tak. Taket har avgörande betydelse för byggnadens kondition, men det kan också berätta mycket om byggnadens historia genom konstruktion, materialanvändning och verktygsspår. Projektets mål är att öka kunskapen och höja medvetandet hos både förvaltare, hantverkare och rådgivare genom att tillhandahålla målgruppsanpassade kunskapsunderlag som i slutändan når allmänheten.

Projeket pågår 2015-2017 och finansieras till största del genom bidraget till kulturmiljövård som fördelas via länsstyrelsen i Östergötland. Projektledare är Christina Persson, Hantverkslaboratoriet.

 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2015-05-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?