Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maskinhyvlade stickspån

Projektet Stickspåntak inleddes sommaren 2010 med hantverkare Anna Johansson som projektledare. Projektet har finansierats av Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Syftet med projektet har varit att ta reda på varför dagens tak av stickspån många gånger har alltför kort livslängd. Målet har varit att utforma ett underlag med förslag på kvalitetssäkring av både material och utförande. Genom undersökningar och intervjuer med spåntillverkare och läggare har det framkommit flera orsaker som bidrar till en kortare livslängd för taken. 

Slutseminarium april 2014

I april 2014 genomfördes ett slutseminarium till vilket de materialproducenter och takläggare som deltagit i projektet bjudits in. Underlaget till en publikation skickades ut inför seminariet. Gemensamt granskades sedan texterna och ändrades eller förtydligades som en följd av den gemensamma diskussionen. Rapporten har efter slutseminariet slutgiltigt sammanställts. 

Rapport

Här nedan finns texterna i rapporten tillgängliga att ladda ned som pdf. Det går att ladda ned hela rapporten eller att ladda ned de delar som behövs under olika skeden av restaureringsprocessen. 

Maskinhyvlad stickspån - hela rapporten

Att välja virke till stickspån

Att hyvla stickspån

Att lägga stickspån

Dokumentation av stickspåntak
- Mall för dokumentation

Nedbrytning av spåntak

Skadekatalog för stickspån

Underhåll av stickspåntak

Riktlinjer för upphandling
- Mall för anpassade administrativa föreskrifter
- Exempel på Arbetsmiljöplan

Diskussion och slutsatser

 

Mall för dokumentation

Här kan du ladda ned en mall för att dokumentera ett stickspåntak. Länk till mall

Mall för egenkontroll

Här kan du ladda ned mallar för egenkontroll som kan användas vid tillverkning och läggning av stickspån. Det finns också exempel på ifyllda mallarna som en vägledning.

Egenkontroll vid tillverkning, tom blankett

Egenkontroll vid tillverkning, exempel på ifylld blankett

Egenkontroll vid läggning, tom blankett

Egenkontroll vid läggning, exempel på ifylld blankett 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2016-06-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?