Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Målning av takplåt på kulturhistoriskt värdefulla byggnader

Ett stort antal kulturhistoriskt värdefulla byggnader är årligen föremål för underhållsinsatser kring takplåt. Det kan gälla nyläggning av plåt när livslängden är slut, men också åtgärder för att underhålla äldre platsmålade eller fabriksmålade plåttak. Plåtarbeten är kostsamma ur många aspekter. Förutom materialet krävs hög hantverksskicklighet, en stor arbetsinsats och hyra för byggnadsställningar. 

Goda råd och procedursamlingar för att underhålla platsmålad och fabrikslackerad plåt saknas idag. Förzinkningens lagerskydd förändrades 2006 och tidigare rutiner att låta väder och vind bryta ned skikten till gott målningsunderlag kan inte tillämpas längre p.g.a. att lagerskyddet inte längre bryts ned över tid. 

Syftet med projektet "Målning av takplåt på kulturhistoriskt värdefulla byggnader" är att ta fram och sammanställa procedurer och handfast stöd för bland annat fastighetsförvaltare beträffande rengöring, rostskydd och målning av äldre och ny plats- och fabrikslackerad stålplåt på kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Projektet har en helhetssyn med avseende på tekniska, ekonomiska, miljömässiga och antikvariska värden. 

Hantverkslaboratoriet genomförde 2013-14 en förstudie för att utreda förutsättningarna för att genomföra ett större forskningsprojekt om målning av takplåt. En kunskapssammanställning har under våren 2014 publicerats. Arja Källbom leder projektet tillsammans med Gunnar Almevik. Arja är restaureringsmålare, metallurg och byggnadsantikvarie och verksam i det egna företaget Station Ormaryd AB. 

 

 

Framsidan till kunskapssammanställningen Målning av takplåt.

Kunskapssammanställning om målning av plåt

I förstudien publicerades 2014 en kunskapssammanställning om målning av plåt där dagens kunskapsläge summeras. Ladda ned från GUPEA http://hdl.handle.net/2077/35775

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2015-05-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?