Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vedeldade bakugnar

Gästhantverkarprojekt av Erik Andersson 2014

I sitt gästhantverkarprojekt har Erik Andersson som är murare från Delsbo i Hälsingland undersökt och dokumenterat flera äldre bakugnar. Syftet har varit att förklara uppbyggnaden av bakugnarna, bland annat så att den som planerar att bygga en bakugn kan få hjälp i arbetet. Med hjälp av bilder, texter och ritningar så ger Erik en bild av de olika ugnarnas uppbyggnad och funktion. Beskrivningarna är inte att betrakta som instruktioner om hur man murar en bakugn.

I rapporten kan du läsa mer om ugnens olika detaljer, dragjärnet, ugnsöppningen, härden, valvet, glödgruvan, lyseldsluckan o.s.v. Till höger är ett exempel på en av de sjutton bakugnar som dokumenterats.

Publikationen finns att ladda ned som e-bok på Göteborgs Universitets elektroniska publikationer GUPEA, http://hdl.handle.net/2077/38774

 

 

Bakugn Los prästgård

Bakugnen i Los prästgård är en del i ett eldstadskomplex som också innehåller öppen spis och en murpanna. Denna kombination är vanlig i vad som brukar kallas bryggstugor. I dessa brukar man förutom att baka även tvätta, brygga öl och utföra grovkökssysslor.

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2015-05-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?