Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jämtländskt kalkbruk

Bakgrunden till projektet var att församlingar i Härnösands stift har haft problem med putsskador på relativt nyrenoverade kyrkor; problem som delas med många församlingar runt om i landet. Härnösands stift startade upp projekten ’Hållbar kalkputs’ och ”Jämtländsk kalk” dels för att höja kompetensen om kalkputs hos konsulter, förvaltare, entreprenörer och antikvariska företrädare generellt, dels för att utveckla kunskap om lokal kalk och platsblandat bruk. Den förestående renoveringen av Ovikens kyrka med behov av omfattande putslagningar har definierats som ett fall för forskning.

Projektet genomfördes som ett samarbete mellan Härnösands stift, länsmuseet Jamtli, Hantverkslaboratoriet och högskolan på Gotland. Syftet med projektet var att medverka till att ta fram förslag på hur ett kulturhistoriskt relevant ersättningsmaterial kan framställas vid den kommande restaureringen av Ovikens gamla kyrka i Härnösands stift. Kalkputsen bör vara av lokalt ursprung med likvärdiga egenskaper och uttryck som den historiska putsen från 1760-talet. Målet med projektet var att identifiera kalkbrott och kalksten, att ta fram en mila och en bränningsprocedur samt ett förslag till släckningsprocedur, samt att pröva bränning och släckning i full skala.

Här kan du ladda ned och läsa Jamtlis rapport från projektet >>

 

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2014-12-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?