Lokal kalksten och platsblandat bruk

Vid Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet har ett utvecklingsarbete bedrivits för att ta fram ett kulturhistoriskt relevant kalkbindemedel för ett antal historiska byggnader i Västergötland och med utgångspunkt från kalkbrotten i Kinnekulle. Utvecklingsarbetet har gett erfarenheter och innovationer kring analys av historisk puts, analys och val av lokal kalksten samt bränning och släckning av kalk.

Syftet med Hantverkslaboratoriets projekt har varit att dokumentera och säkra vunna kunskaper. Målet är att skapa en plattform för fortsatt utvecklingsarbete med en kvalitetssäkrad metod för tillverkning av lokal kalk och platsblandat bruk.

Läs Jonny Erikssons rapport från projektet

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2013-06-12