Har du en frågeställning i ditt jobb som du funderat över men inte haft tid att hitta en lösning på? Det kan till exempel handla om frågor kring en skötselmetod, ett hantverksmoment, en materialfråga eller egentligen vad som helst som har med praktiskt arbete inom landskaps-, trädgårds- och byggnadshantverk att göra.
Hantverkslaboratoriet stöttar forskning och utveckling inom hantverk bland annat genom så kallade ”gästhantverkarprojekt”. Vårje år utses två-tre gästhantverkare som under 1-3 månader, beroende av frågeställningens omfattning, får möjlighet att fördjupa sig i sitt hantverk. Stöd till forskning är särskilt värdefull för gruppen hantverkare. Hantverkskunskaper upprätthålls oftast i näringsutövande, där utforskande vid sidan av produktionen sällan betalar sig. Hantverkare och hantverksföretag konkurrerar också med kunskap, vilket kan försvåra kunskapsutbyte och gemensam metodutveckling. Stöd till gästhantverkare syftar till att ge praktiker utrymme att själva utveckla praktiken.
Som gästhantverkare får du vetenskaplig handledning samt ekonomiskt stöd under en till tre månader för att fördjupa dig i en problematik eller frågeställning som rör ditt hantverkliga arbete. Projektet anpassas och läggs upp på ett sätt som passar din arbetssituation. Du kan ha en anställning i ett företag eller driva eget, du kan vilja jobba koncentrerat under en kortare period, eller vilja sprida ut arbetet över en längre tid. Upplägget bestämmer vi tillsammans.
Gästhantverkarprojekten redovisas på olika sätt, beroende på vad som passar ditt ämne bäst. Det kan bli en kurs, en film, en workshop, en rapport, en tryckt handledning eller något annat som gör att resultaten blir kända och är till nytta för fler.
Har du en projektidé? Ett problem du vill lösa i ditt yrkesarbete? En produkt eller teknik du vill utveckla? Maila till Hantverkslaboratoriet senast den 31 oktober.
Här är en lista över några av de gästhantverkarprojekt som hittills genomförts:
Drömmen om den historiskt korrekta gräsmattan
Hantverkslaboratoriet behandlar endast ansökningar som är skriftligt formulerade. Vi har tagit fram en handledning för hur vi önskar att ansökningen utformas. Hämta den här.
Maila din ansökan till craftlab@conservation.gu.se
Här kan du läsa mer om årets gästhantverkarprojekt!