Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Projekt

Hantverkslaboratoriet utreder och utvecklar forskning kring kulturmiljövårdens hantverkspraktik.

Arbetssättet handlar om att använda kulturmiljövårdens objekt och vårdprojekt laborativt för att systematiskt och under kontrollerade former lösa problem och utveckla metoder. En restaurering eller en skötselaktivitet ger unika möjligheter att studera kulturobjekten bakom dess ytor. Det är också en relevant och effektiv situation för undersökning av hantverksprocesser. Hantverkslaboratoriet driver eller stödjer projekt och verkar för arenor för tvärfackligt och tvärvetenskapligt arbete.

Metodutveckling

Hantverkslaboratoriet är en ”forskningshub” som aktiverar hantverksutveckling och tillför traditionshantverk influenser från ny forskning om teknik och material. Hantverkslaboratoriet söker framförallt metoder som gör det möjligt att utöva hantverk och bevara hantverklig kvalitet i det moderna samhället.

Kvalitetssäkring

Hantverkslaboratoriet arbetar med kvalitetssäkring, huvudsakligen genom tre insatser. En insats handlar om att säkra kunskapsnivån i kulturmiljöprojekten. Genom nationell överblick, starka nätverk och med fokus på hantverksfrågorna ska hantverkslaboratoriet verka för att känd kunskap sprids. Insatserna handlar konkret om information, utbildning och kontaktförmedling. En andra viktig insats för kvalitetssäkring är att följa upp tidigare vård- och restaureringsinsatser och utvärdera långtidseffekter av konstruktion, material och utförande. Den tredje insatsen för kvalitetssäkring handlar om utveckling av standard. Även om traditionella material och hantverkstekniker har otvivelaktiga kvalitéer prioriteras ofta nya och i praktisk mening sämre material och teknik just på grund av att standarder saknas.

Hantverksdokumentation

Hantverk är ett oumbärligt redskap för att restaurera och vårda kulturhistoriska byggnader, trädgårdar och landskap. Utan kunskap i hantverksutförande riskerar också de materiella värdena att gå förlorade. Hantverk utgör därför en oskiljbar immateriell del av kulturarvet, som många människor också tillskriver ett egenvärde. Hantverkslaboratoriet bevakar hotade hantverk inom kulturmiljövårdens fält, utför dokumentationer och verkar för kunskapsutbyte och hantverksutveckling. Hantverkslaboratoriet arbetar med hantverksdokumentationer i form av intervjuer, uppteckningar och med spetskompetens inom film. Resultaten produceras som läromedel och med bakomliggande arkiv av forskningsmaterial.

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2016-03-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?