Seminarium om restaureringen av Vallstanäskorets praktgavel, Norrsunda kyrka.

Välkommen till ett seminarium med fokus på sten!

Under 2017 pågår en restaurering av Vallstanäskorets praktgavel, Norrsunda kyrka. Gravkoret som uppfördes år 1633 över Johan Sparre har ett rikt utsmyckat gavelröste i sandsten utformat och indelat med listverk, kolonner samt nischer med skulpturer. Upptill på gaveln finns en vapenkartusch med Sparres och Oxenstiernas vapen. Gaveln har under de senaste åren lidit stor skada och risken för ras har varit överhängande.

För första gången plockar man ned ett helt gavelröste från svensk stormaktstid för att sedan bygga upp det igen. Ett litet axplock av det som händer är följande:
- Nyhuggning av sandsten. Originalet på gaveln är gotländsk sandsten, hur valdes ersättningsstenen?
- Murning av ny bakmur; hur löses konstruktionsproblematiken med en från början klen bakmur?
- Klamring av natursten. En tidig intention var att undvika bly vid klamring. - Vilka hantverksspår har vi hittat från 1630-talet när koret uppfördes?

Datum: 2017-08-24

Kategorier: Kulturvård

Arrangör: Hantverkslaboratoriet, Svenska Kyrkan, Bylero, Roserbergs Byggnads AB,

Ytterligare information:
Inbjudan Seminarium Restaureringen av Vallstanaskoret[1].pdf