Medeltida tornstaplar med integrerad byggställning

Mattias Hallgren har i sitt gästhantverkarprojekt ”Medeltida tornstaplar med integrerad byggställning” undersökt tornstapeln vid Grevbäcks kyrka. Syftet med arbetet har varit att genom uppmätning av Grevbäcks tornstapel och att bygga en modell i skala 1:10 av den medeltida tornstapeln analysera konstruktionen och tolka tillvägagångssättet vid resningen. I arbetet har frågor om ursprungligt utseende, senare tillägg, konstruktionsprinciper, klockinfästning, inklädning, virkesval, knutpunkter och sammanfogningar undersökts.

Arbetet har resulterat i en vetenskaplig artikel och har presenterats vid seminariet ”Building histories” vid Cambridge i april 2017. Här kan du läsa artikeln.

Sidansvarig: Linda Lindblad|Sidan uppdaterades: 2017-05-16